Logo Utermöhlen

Onze verantwoordelijkheid

HeltiQ Koninklijke Utermöhlen

Als bedrijf hechten wij veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, zowel naar de maatschappij als naar onze medewerkers toe. Zorg dragen voor behoud van het milieu is dan ook een terugkerend onderdeel in onze dagelijkse bedrijfsvoering. Het scheiden van afval, inzetten van recyclebaar verpakkingsmateriaal, mede ontwikkelen van 100% natuurlijke producten en Lean & Green transport zijn hier enkele voorbeelden van.

Sustainable Development Goals

Onze duurzaamheidsaanpak is gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) die in 2015 door de Verenigde Naties zijn geïnitieerd. Deze 17 Sustainable Development Goals moeten helpen een einde te maken aan armoede en de planeet beschermen om ervoor te zorgen dat tegen 2030 alle mensen van vrede en welvaart genieten. Omdat wij willen bijdragen aan het realiseren van deze doelen en veel waarde hechten aan het toekomstbestendig maken van onze planeet, ondersteunen wij deze actief.

Koninklijke Utermöhlen richt zich op de SDG’s die nauw aansluiten op de kernactiviteiten van ons bedrijf: Goede gezondheid en welzijn (SDG 3), Kwaliteitsonderwijs (SDG 4), Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en Partnerschappen om doelstellingen te bereiken (SDG 17).

Wat we precies doen staat uitgebreid omschreven in ons Sustainability Report.

*Begin 2024 wordt er een nieuwe versie gepubliceerd. 

 

Sustainable Development Goals

Amfori lid

Amfori is een toonaangevende internationale bedrijfsvereniging voor duurzame handel. Zij stellen bedrijven over de hele wereld in staat succesvol en verantwoord te ondernemen door hen te helpen de milieu-, sociale en bestuurlijke prestaties te verbeteren. Er is hierbij een zero tolerance beleid, zo is er geen sprake van kinderarbeid, gedwongen arbeid, onveilige werkomstandigheden, omkoping of misleiding (verbergen van productie locaties) of onmenselijke behandelingen (lijfstraffen of seksueel geweld).

Minder plastic

Jaarlijks gooien we met zijn allen heel wat kilo’s plastic weg, waarvan lang niet alles wordt gerecycled. Om een belangrijke bijdrage te leveren aan een beter milieu introduceren we met HeltiQ steeds meer producten in kartonnen verpakking met een FSC duurzaamheidslabel. En dat zullen we de aankomende jaren ook blijven doen. Per product zal worden geanalyseerd wat de mogelijkheden zijn zonder dat de steriliteit, kwaliteit of veiligheid van het product in het geding komt. Zo houden we samen jaarlijks vele kilo’s plastic uit ons milieu.

Goed doen voor een ander en de wereld

We vinden het belangrijk om iets terug te doen. Ons steentje bij te dragen. Want wij vinden dat iedereen de allerbeste zorg verdient. Waar dan ook ter wereld.

Dit doen wij onder andere door het sturen van verbandstoffen naar projecten in Afrika en na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben we EHBO middelen en kraampakketten afgeleverd in de Oekraïense grensstad Lviv. Daarnaast ondersteunen we Stichting Baby Hope. Deze stichting zamelt kraammaterialen in om moeders in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa op hygiënische wijze te laten bevallen, zodat hun baby’s levend en gezond geboren worden.

Maar ook in Nederland hebben (helaas) nog een hoop mensen het moeilijk. Zo hebben wij een sociale samenwerking, in de vorm van gratis product, met de Amsterdamse FRIS Supermarkt. Deze supermarkt laat gezinnen in een financieel kwetsbare situatie gratis winkelen en geeft ze meer kansen in de maatschappij. In de supermarkt worden gezinnen namelijk geholpen met unieke LifeCoach trajecten aan structurele verbeteringen in hun leven. Zo krijgen zij zelfvertrouwen en waardigheid terug. FRIS Supermarkt is een initiatief van Stichting Studiezalen. Hun doel? Nog meer bewoners uit kwetsbare wijken de kans, ruimte en begeleiding geven om hun talenten tot bloei te laten komen.

We willen mensen vooruit helpen. Zorgen dat ze alles uit het leven en zichzelf kunnen halen. Je door niks laten tegenhouden of belemmeren. Hierin vonden wij onder andere een match met Stichting Star of Life. Stichting Star of Life verzorgt acute medische hulpverlening tijdens grote sportevenementen en is gespecialiseerd in trauma-hulp in de wielersport. Zij zorgen ervoor dat sporters de beste verzorging krijgen zodat ze, soms letterlijk, weer kunnen opstaan en doorgaan. Een perfecte match dus met ons consumentenmerk HeltiQ, want wij zijn er wanneer jij ons nodig hebt zodat je altijd door kunt gaan!

Plek voor iedereen

Jaarlijks bieden wij verschillende studenten een leerzame stageplek die is afgestemd op zijn/haar leerdoelen. Opleiden in de praktijk vinden wij erg belangrijk en wij zetten ons dan ook graag in voor het opleiden van de nieuwe generatie werkenden (of misschien wel onze nieuwe collega).

Naast het werken met ons vaste team medewerkers bieden wij tevens de mogelijkheid om mensen met een arbeidsbeperking met de juiste begeleiding mee te laten draaien in het normale productieproces van onze fabriek.