Since 1880
De rijke historie van Koninklijke Utermöhlen
Waar het in 1880 ooit is begonnen met de fabricage van verbandstoffen in Amsterdam is Koninklijke Utermöhlen de afgelopen jaren uitgegroeid tot zowel een nationale als internationale speler op gebied van zelfzorgartikelen. Scrol hieronder door de rijke historie van ons bedrijf.
1858
De familie Utermöhlen
Op 2 oktober 1858 wordt Carl Friedrich (Frederik) Utermöhlen geboren. Hij is de tweede zoon, van de in totaal acht kinderen, van August Utermöhlen en Gesine Wachtendorf. Alle kinderen groeiden op in een huis vol muziek, maar ook met een serieuze voorbereiding op een maatschappelijk bestaan.
1871
Carl Friedrich Utermöhlen
Carl Friedrich kreeg na de lagere school opdracht de hbs te doorlopen, maar een succes werd het niet. Het avontuur duurde dan ook maar drie jaar en toen kon hij na veel moeite zijn vader zo ver krijgen dat hij z’n droom in vervulling mocht laten gaan. Als schooljongen keek hij altijd al vol bewondering naar de vader van zijn beste vriend die commandant van de schutterij in Hoorn was en een geweer bij zich droeg. Vader Utermöhlen had liever dat zijn zoon schoenmaker werd of een ander handwerk leerde, maar na het schooldebacle gaf hij toe. Echter kwam hier niet veel van terecht. Frederik ontdekte al snel dat hij totaal ongeschikt was als soldaat.
1879
Een jaar later gloorde er hoop
Genezen van zijn militaire aspiraties pakte Carl Friedrich Utermöhlen vele zaken aan, maar er kwam pas enige lijn in zijn loopbaan toen hij in aanraking kwam met de wereld van verbandstoffen.
1880
Oprichting Utermöhlen & Co
Op 15 februari 1880 wordt Utermöhlen & Co opgericht door de dan 22-jarige Carl Friedrich Utermöhlen. Het bedrijf bevindt zich in Amsterdam en is jarenlang in handen van de familie Utermöhlen.
1882
Producten Utermöhlen op poolexpeditie
De Nederlandse natuurkundige en meteoroloog Buys Ballot (oprichter van het KNMI) voer in 1882 met het Noorse schip de Varna naar Dickson Haven in Noord Siberië om hier een weerstation in te richten. Het schip was uitgerust met een verbandkist geleverd door Utermöhlen.
1901
Koninklijk predicaat
Utermöhlen ontvangt uit handen van Koningin Wilhelmina het predicaat ‘Koninklijk’. Een Koninklijke onderscheiding dankzij de uitvinding van het snelverband. De uitvinding van het snelverband maakte Utermöhlen zowel nationaal als internationaal bekend doordat er vele soldatenlevens weren gered dankzij het snel kunnen verbinden van hevig bloedende (schot) wonden.
1905
Veel en hoog onderscheiden
Nadat Carl Friedrich Utermöhlen het snelverband had uitgevonden werd hij een gerespecteerd man. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. Zo ontving hij onder andere het commandeurskruis in de militaire orde van Portugal (1905). Daarnaast kreeg hij het kruis van verdienste van het Rode Kruis in vele landen waaronder Servië, Spanje, Cuba, Duitsland en Nederland.
In 1907 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een titel waar hij bijzonder trots op was.
1907
Aankoop fabriek en terrein in Emst
Voor de aanvoer van kolen, balen ruwe katoen en voor de afvoer van verwerkte materiaal naar de fabriek in Amsterdam, was naar de fabriek in Emst een speciale zijtak van de spoorlijn aangelegd.
1937
Carl Friedrich Utermöhlen overlijdt
Op 10 november 1937 overleed Carl Friedrich Utermöhlen op 79-jarige leeftijd. Een paar dagen hiervoor, op 2 november, werd zijn zoon Jacques tot directeur benoemd. Helaas was Carl Friedrich Utermöhlen niet meer in staat om hierbij aanwezig te zijn.
Al snel werd duidelijk dat Jacques het levenswerk van zijn vader ten gronde zou richten. Een rigoureuze beslissing was noodzakelijk. De commissarissen stelden in 1939 ‘eervol ontslag met decharge’ voor met een gouden handdruk. Er diende orde op zaken gesteld te worden.
1945
WO ll
Na de turbulente oorlogsjaren nam Koninklijke Utermöhlen deel aan de bevrijdingsoptocht in Amsterdam.
1947
Beursgang
Notering op de Amsterdamse effectenbeurs
1969
Watten, watten en nog meer watten
In beeld de productie van eindeloze rollen watten.
1972
Overname door ACF, Utermöhlen verlaat de beurs
Koninklijke Utermöhlen wordt overgenomen door internationaal farmaceutische bedrijf ACF. De aandelennotering van Koninklijke Utermöhlen op de Amsterdamse Effectenbeurs wordt hiermee beëindigd.
1980
Donkere wolken boven gezondheidszorg
Utermöhlen signaleerde dat er werd bezuinigd op het budget in de zorg. Het aantal ziekenhuisbedden liep terug en de verpleegduur werd korter. De thuiszorg en de taak van de huisartsen werd groter, vandaar de stijgende vraag naar verbandmiddelen door apotheken, huisartsen en patiënten.
Onder andere de productie van incontinentiematerialen werd steeds belangrijker.
1988
Wratten behandeling
Koninklijke Utermöhlen brengt een nieuwe innovatief product op de markt voor het behandelen van wratten. Vanaf nu kunnen wratten gemakkelijk en veilig door huisartsen worden verwijderd, waar voorheen naar de huidarts moest worden doorverwezen.
1989
Verhuizing naar Wolvega
Koninklijke Utermöhlen verlaat het pand aan de Molukkenstraat in Amsterdam en vestigt zich in Wolvega. Enkele tientallen medewerkers uit Amsterdam verhuisden mee.
1990
Koninklijke Utermöhlen wordt eigendom van OPG
OPG wordt voor honderd procent eigenaar van Koninklijke Utermöhlen. Het bedrijf wordt gesplitst. Don van der Vat wordt binnen OPG directeur van de divisie Consumer Products en Medical Care.
1991
Mr. D.T. van der Vat
In januari 1991 wordt Don van der Vat benoemd als Commercieel Directeur. Van der Vat werkte sinds zijn aantreden aan een strakke organisatie, die zich zonder al te veel moeite zou kunnen aanpassen aan de veranderingen in de markt.
1998
Utermöhlen wordt weer een zelfstandig bedrijf
Koninklijke Utermöhlen wordt in mei 1998 weer een zelfstandig bedrijf als gevolg van een management buy out door Don van der Vat.
1999
Bruisend van energie
Er moesten harde beslissingen worden genomen in de eerste jaren na de overname door Van der Vat. Koninklijke Utermöhlen werd een handelsonderneming met nieuwe doelstellingen. Kwaliteit bleef echter hoog in het vaandel.
2000
Succesvol in oude traditie
Utermöhlen bracht als eerste in Nederland een bedrijfsverbanddoos BHV op de markt. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de burgemeester van de gemeente Weststellingwerf.
2001
Verbandtrommels
Voor huishoudelijk gebruik, voor in de auto, voor scholen en voor dagjes weg; door de jaren heen bracht Utermöhlen vele verbanddozen op de markt. De inhoud werd regelmatig geactualiseerd en het design ging met de tijd mee.
2004
Een paar honderd meter verderop
Claessens Erdmann Architects & Designers in Amsterdam kreeg de opdracht en geheel nieuw bedrijfscomplex te ontwerpen. In dit pand aan De Overweg is Koninklijke Utermöhlen nog altijd gevestigd.
2005
Introductie merk HeltiQ
Voor de consumentenmarkt wordt er onder de naam HeltiQ een nieuw wondverzorgingsmerk geïntroduceerd. De jaren erna breidt het merk zich uit met een divers kraamzorg- en zelfzorgassortiment.
2007
Modulaire bedrijfsverbanddozen
Koninklijke Utermöhlen introduceert de modulaire bedrijfsverbanddozen. Deze zijn compleet, overzichtelijk en letselgericht ingedeeld.
2009
Wereldwijde distributie
Dankzij een intensieve samenwerking met distributeurs zijn de cryo technologie producten wereldwijd verkrijgbaar. Van Europa tot Amerika, Azië tot Australië.
2018
Utermöhlen krijgt nieuwe eigenaren
Voormalig eigenaar Don van der Vat, neemt na 30 jaar actief te zijn geweest in de onderneming, afscheid van Koninklijke Utermöhlen en verkoopt het bedrijf aan Martin Pereboom en Piet Bandell.
Martin en Piet kennen elkaar van hun middelbareschooltijd in Heerenveen. Door de jaren heen houden ze contact. Als Martin verneemt dat Utermöhlen een nieuwe eigenaar zoekt, is zijn interesse gewekt. Hij belt Piet. “Is dit iets voor ons samen?” Na een due diligence proces van ruim 9 maanden werd de overname afgerond op 24 januari 2018.
2020
Op weg naar minder plastic
Jaarlijks gooien we met zijn allen heel wat kilo’s plastic weg, waarvan lang niet alles wordt gerecycled. Om een belangrijke bijdrage te leveren aan een beter milieu introduceert HeltiQ steeds meer producten in kartonnen verpakking met FSC duurzaamheidslabel.
2021
Nieuwe merkpositionering
Het merk HeltiQ lanceert een nieuwe merkpositionering met daarbij een compleet nieuwe verpakkingslijn. De nieuwe payoff, “HeltiQ, jouw eerste hulp”, heeft een dubbele betekenis: HeltiQ helpt de consument niet alleen met goede producten, maar helpt ook de juiste producten te kiezen voor het behandelen van een bepaald letsel, dankzij een duidelijke schapnavigatie én een stappenplan op de verpakking zelf.
Om duidelijk aan te geven in welke categorie de producten vallen heeft HeltiQ zijn categorieën verdeelt in vier duidelijke categoriekleuren. Rood voor de EHBO & Sport categorie, paars voor zwanger, blauw voor huid en groen voor de insecten categorie.
2023
Careality Care Award
Rommelen in lades of kasten in de zoektocht naar een pleister, waarna je vervolgens zit te stuntelen om de pleister goed uit het folie te krijgen. Herkenbaar? Dit moet toch makkelijker kunnen: HeltiQ Pak & Plak Pleister.
Een nieuw pleisterconcept, waarmee je op eenvoudige en hygiënische wijze een pleister pakt én plakt met één hand. Voor deze innovatie hebben wij een award in ontvangst mogen nemen voor beste innovatie in de categorie VMS & Gezondheidsproducten.
2024
Weer een Careality Care Award? JA!
Aanvullend op het huidige wondzorgassortiment, waarmee alle veelvoorkomende letsels kunnen worden behandeld, introduceerde HeltiQ een nieuw concept; Wondzorg+. Producten uit dit concept dragen bij aan de stijgende vraag naar langdurige en postoperatieve wondzorgproducten. Zo zorgen we ervoor dat (specifieke)wondzorg nóg toegankelijk wordt voor iedereen! En als kers op de taart mochten we met dit concept een Careality Care Award in ontvangst nemen voor beste innovatie in de categorie gezondheidsproducten. Hier zijn we natuurlijk super trots op!
2024
Finale Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar
Door de Gemeente Weststellingwerf voorgedragen, officieel genomineerd en vervolgens één van de drie kanshebbers voor de titel. Op dinsdag 16 april was het zover, dé finale van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar in Lemmer. Alle drie de genomineerden presenteerden zich doormiddel van een pitch aan de ruim 300 genodigden, waaronder veel ondernemers en bestuurders uit de provincie. De bokaal ging niet mee naar Wolvega, maar wat was het een fantastische dag. We zijn ontzettend trots op wat we met ons hele team hebben kunnen neerzetten en mogen beleven.
2024
Directie wijziging Koninklijke Utermöhlen
Erwin Diekman, Siebe van der Meer en Sjaak Pronk nemen vanaf 1 juli 2024 de directieverantwoordelijkheid over van Piet Bandell en Martin Pereboom. Erwin Diekman zal als Algemeen Directeur verantwoordelijk zijn voor Strategie, Commercie en Business Development. Siebe van der Meer wordt in de rol van Operationeel Directeur verantwoordelijk voor Marketing, Logistiek en Inkoop en Sjaak Pronk zal als Financieel Directeur verantwoordelijk zijn voor alle zaken rondom Finance, Productie, Compliance en HR.
2080
Toen, nu en in de toekomst
Koninklijke Utermöhlen staat al meer dan 140 jaar midden in de wereld van zelfzorg. Ons doel is kwalitatieve zelfzorg toegankelijk maken voor iedereen, zodat jij door kunt met het dagelijks leven. Daarom leveren we professionele producten voor het behandelen van ongemakken op of aan de huid.
We willen gezond blijven groeien, door als betrouwbare partner, producent en leverancier wereldwijd innovatieve zelfzorgoplossingen te bieden.
Wij zijn Koninklijke Utermöhlen.
Ontzorger in zelfzorg, nu en in de toekomst.
Vorige gebeurtenis
Volgende gebeurtenis